Historie van Villa Suikerberg

Tot 2009 werd de villa particulier bewoond. De villa was zowel van binnen als van buiten in een zeer vervallen staat. In 2009 werd de verpauperde villa zeer zorgvuldig weer in haar volle glorie gerestaureerd. Ondanks de vele belangstelling voor het pand heeft het toch nog tot 2011 geduurd voordat een nieuwe bestemming als lunchcafé werd gevonden.

Tuinhuisje

Villa Suikerberg werd gebouwd in 1892 naast het voormalige paleis van Justitie (tegenwoordig museum de Fundatie) Tussen beide gebouwen ligt de Suikerbergsteeg welke een doorgang vormt tussen de Potgietersingel en Blijmarkt.

Het linker gedeelte van Villa Suikerberg dateert uit 1875 en behoorde oorspronkelijk als tuinhuisje bij een pand aan de Blijmarkt. De bouwstijl van dit oorspronkelijke tuinhuisje is classicistisch, de latere rechter uitbreiding is in neorenaissance vormen gebouwd.

"Villa Suikerberg is een verborgen juweeltje in het hart van de Zwolse binnenstad."

Ambassadeur België

Er is slechts weinig informatie bekend over de voormalige bewoners van Villa Suikerberg. Er gaan verhalen dat het pand werd bewoond door de ambassadeur dan wel consul van België, maar concrete aanwijzingen zijn hiervoor (nog) niet gevonden.

Historisch onderzoek

Na een lange zoektocht in de archieven van de gemeente en het historisch centrum Overijssel werd uiteindelijk een kleine bouwtekening gevonden. Hieruit blijkt dat op 2 juli 1892 architect H. van Dijk bij de Gemeente Zwolle een aanvraag heeft ingediend voor het verbouwen van het tuinhuis naar woonhuis. Opdrachtgever is de heer J. ter Weele - stoomfabrikant te Katerveer, die het tuinhuis met perceel kocht van de familie Revius.

2011-nu

lunchen zwolle villasuikerberg IMG 3835

Na een succesvolle carrière bij de Rabobank werd het tijd voor een ommezwaai. Deze hebben Michiel en zijn vrouw Marijke gevonden door een lunchcafé te beginnen in het prachtige pand aan de Potgietersingel 1a. Na een intensieve periode van nadenken, verbouwen en inrichten zijn zij erin geslaagd om hun droom te realiseren.

Samen met zoon Stephan en met ondersteuning van hun andere zonen én het betrokken team van medewerkers, zijn zij van Villa Suikerberg een fantastisch succes aan het maken. Hun uitgangspunt is dat zij het onderscheid willen maken met een kwalitatief goede lunchkaart in combinatie met persoonlijke aandacht voor hun gasten.